Breaking

पहिली ते दहावी संपूर्ण अभ्यास

पहिली ते दहावी संपूर्ण अभ्यास
चित्रावर क्लिक करा

Monday, 14 October 2024

Mineral Nutrition NEET MCQ




 Q141. Select the correct statements from the given 

(a) Nitrogenase is a heterodimeric protein.

(b) Root hairs curl by action of nitrogenase and plant 'nod factors'. 

(c) During symbiotic N₂ fixation, ATP is provided by legume plant 

(1) (b) & (c) 

(2) (a) & (c) 

(3) Only (c) 

(4) (a) & (b)

Ans.2

------------------------------------

Q142. Nitrogenase enzyme found in root nodules in legumes contains 

(1) Mo, Mn, S 

(2) Co, Mo, Ca 

(3) Mo, Fe, S 

(4) Mo, B, S

Ans.3

-----------------------------------

Q143. The amino acid which plays a central role in nitrogen metabolism is/are 

(1) Glutamic acid 

(2) a-Ketoglutaric acid 

(3) Aspartic acid 

(4) Double aminated keto acids

Ans.1

----------------------------------

Q144. Transported and storage form of nitrogen in plants are 

(1) Amides 

(3) Amino acids 

(2) Polypeptides 

(4) a-ketoglutaric acids

Ana.1

----------------------------------

Q145. Ureides are preferred forms for storage and transport of nitrogen in 

(1) Triticum aestivum 

(2) Solanum nigrum 

(3) Glycine max 

(4) Allium cepa

Ans.3

-----------------------------------

Q146. Mark the correct option w.r.t. hydroponics. 

(1) It can avoid problem of soil borne pathogens 

(2) It avoids problem of weeding 

(3) Out of season vegetables and flowers can be obtained 

(4) All of these

Ans.4

-----------------------------------

Q147. All given statements are correct w.r.t. criteria of essentiality of minerals, except

(1) The element must be absolutely necessary for normal growth and reproduction 

(2) The element must be replaceable by another element 

(3) Absence of a specific element causes deficiency in the plant which is corrected only by adding the specific mineral in the soil 

(4) The element plays a direct role in plant metabolism

Ans.2

----------------------------------- 

Q148. (a) Essential elements are components of energy related compounds

(b) Essential elements are components of structural elements of cells 

(c) Mn²+ is an activator of alcohol dehydrogenase 

(1) All are correct 

(2) Only (a) is incorrect 

(3) Only (b) is incorrect 

(4) Only (c) is incorrect

Ans.4

----------------------------------- 

Q149. Which of the following mineral element is required by plants in the greatest amount? 

(1) Phosphorus 

(2) Sulphur 

(3) Nitrogen 

(4) Potassium

Ans.3

-----------------------------------

Q150. Which of the given is not a beneficial element? 

(1) Co             (2) Na 

(3) Si               (4) Ni 

Ans.4

No comments:

Post a Comment