Breaking

पहिली ते दहावी संपूर्ण अभ्यास

पहिली ते दहावी संपूर्ण अभ्यास
चित्रावर क्लिक करा

Sunday, 13 October 2024

Mineral Nutrition NEET MCQ

 

Q131. (a) Moderate decrease or increase of micronutrients causes deficiency and toxicity symptoms respectively. 

(b) Excess of manganese causes toxicity of iron, calcium and molybdenum. 

(c) A macronutrient is said to be toxic when present below a critical concentration. 

(1) Only (a) is correct 

(2) Only (b) is correct 

(3) (b) & (c) are correct 

(4) (a) & (c) are correct

Ans.1

-----------------------------------

Q132. Essential elements are 

(1) Only micronutrients 

(2) Only macronutrients 

(3) C, H, O & N only 

(4) Both macro and micronutrients

Ans.4

----------------------------------- 

Q133. Movement of electrolytes through the roots is generally 

(1) Against electrochemical gradient and require energy 

(2) Along electrochemical gradient and does not require energy 

(3) A passive process 

(4) Dependent on aquaporins

Ans.1

-----------------------------------

Q134. Initial phase of ion uptake 

(1) Is passive and apoplastic 

(2) Occurs through symplast 

(3) Is active process  

(4) More than one option is correct

Ans.1

-----------------------------------

Q135. The translocation of solute is 

(1) Equal to the rate of translocation of water 

(2) Dependent on transpiration pull 

(3) Through xylem vessel 

(4) All of these

Ans.4

----------------------------------

Q136. Process of nitrification and nitrate assimilation are 

(1) Oxidation and reduction respectively 

(2) Reduction and oxidation respectively 

(3) Both are oxidation 

(4) Both are reduction

Ans.1

----------------------------------

Q137. Which of the following is/are diazotrophs? 

(1) Rhizobium and Azotobacter 

(2) Frankia and Klebsiella 

(3) Anabaena and Nostoc 

(4) All of these

Ans.4

---------------------------------

Q138. Leghemoglobin is found in which one of the following organisms? 

(1) Anthoceros 

(2) Groundnut 

(3) Nostoc 

(4) Aulosira

Ans.2

----------------------------------

Q139. How many electron and protons are required to fix a dinitrogen? 

(1) 32 each        (2) 8 each 

(3) 16 each        (4) 4 each

Ans.2

----------------------------------

Q140. Cycas and Azolla plants are associated with 

(1) Bacillus 

(2) Klebsiella 

(3) Anabaena 

(4) Rhizobium

Ans.3

No comments:

Post a Comment