Breaking

पहिली ते दहावी संपूर्ण अभ्यास

पहिली ते दहावी संपूर्ण अभ्यास
चित्रावर क्लिक करा

Wednesday, 16 October 2024

CHEMICAL COORDINATION AND INTEGRATION

 CHEMICAL COORDINATION AND      

                INTEGRATION


Q1.Destruction of adrenal cortex results in disease known as 

(1) Addison's disease  

(2) Cushing's disease 

(3) Exopthalmic goiter 

(4) Conn's disease

Ans.1

---------------------------------

Q2.Hormone that functions through secondary messenger is 

(1) Glucagon 

(2) Estrogen 

(3) Cortisol 

(4) lodothyronines 

Ans.1

------------------------------------

Q3.Innermost layer of adrenal cortex secretes mainly. 

(1) Aldosterone  

(2) Cortisol 

(3) Androgenic steroids 

(4) Epinephrine 

Ans.3

-----------------------------------

Q4.Epinephrine and norepinephrine are known as  

(1) Antidiabetic hormone 

(2) Gametogenic hormone 

(3) Hypoglycemic hormone 

(4) Stress hormones

Ans.4

----------------------------------------

Q5.All of the following are true for hormone gastrin except  

(1) Acts antagonistically to enterogastrone

(2) Increase secretion of HCI 

(3) Increase secretion of pepsinogen 

(4) Increase secretion of gastric  lipase 

Ans.4

---------------------------------------

Q6.Hyposecretion of which hormone since pregnancy causes stunted growth in humans? 

(1) PRH 

(2) Thyroxine

(3) FSH 

(4) Insulin

Ans 3

---------------------------------

Q7.Nervous system differs from endocrine system because in the former  

(1) Transmission of information is comparatively slower 

(2) Response is comparatively slower 

(3) Response is of longer duration 

(4) Response is limited to only those cells which are innervated by neurons

Ans.4

-----------------------------------

Q8.Which of the following hormone is not synthesized by pituitary gland?

(1) Gonadotropins 

(2) Somatostatin 

(3) Somatotropin 

(4) Prolactin 

Ans.2

--------------------------

Q9.When blood pressure increases, the atrial wall of our heart secretes a peptide hormone called 

(1) ADH 

(2) ACTH 

(3) ANF 

(4) Aldosterone

Ans.3

-----------------------------------

Q10.Travelers who quickly cross several time zones experience jet lag due to disruption of their diurnal rhythm which is caused due to 

(1) Deficiency of thyroxine 

(2) Disruption of activity of pineal gland 

(3) Overproduction of MSH 

(4) Deficiency of thymosin 

Ans.2

--------------------------------

Q11.A person is having problem with calcium and phosphate metabolism in his body leading to thinning of bones. Which of the following should not be administered to treat his condition?  

(1) Calcitonin  

(2) Calcitriol 

(3) Parathormone  

(4) Vitamin-D3

Ans.3

----------------------------------

Q12.Select the odd one among the diabetogenic hormones  

(1) Growth hormone 

(2) Cortisol 

(3) Glucagon 

(4) Insulin 

Ans.4

------------------------------------

Q13.Among the following, select the option which cannot occur due to action of catecholamines

(1) Increase in duration of cardiac cycle 

(2) Lipolysis and glycogenolysis 

(3) Stimulate piloerection 

(4) Increase the rate of respiration 

Ans.1

-----------------------------------

Q14.Degeneration of thymus will lead to 

(1) Hypersecretion of thymosin 

(2) Deficiency of haemoglobin 

(3) Increase in number of mature B-lymphocytes 

(4) Decline of cell mediated immunity 

Ans.4

------------------------------------

Q15.All of the following statements are incorrect except 

(1) Secretin acts on endocrine part of pancreas and stimulates secretion of water and bicarbonate ions 

(2) Leydig cells present in seminiferous tubules and corpus luteum are major target of LH 

(3) Epinephrine, melanin and thyroxine are derivatives of aminoacid tyrosine 

(4) CAMP acts as secondary messenger for aldosterone 

Ans.3

-----------------------------------

Q16.Select the set of disorders which are caused  to hyposecretion of hormones

(1) Acromegaly and Cretinism 

(2) Exophthalmic goitre and Diabetes mellitus 

(3) Tetany and Cretinism 

(4) Diabetes insipidus and Acromegaly 

Ans.3

----------------------------------------

Q17.Cortisol can perform all the following functions except 

(1) Lipolysis and proteolysis 

(2) Gluconeogenesis 

(3) Immunosuppressive hormone and stimulates erythropoiesis 

(4) Inflammatory response 

Ans.4

---------------------------------------

Q18.Biomolecule considered as an intercellular messenger is 

(1) DNA 

(2) mRNA 

(3) Hormone 

(4) Enzyme 

Ans.3

--------------------------------

Q19.Select the incorrect statement. 

(1) Autonomous nervous system is a part of CNS 

(2) Somatic nervous system is a part of PNS 

(3) Somatic nervous system relays impulses from CNS to skeletal muscles 

(4) Sensory impulses enter spinal cord through dorsal root ganglia 

Ans.1

--------------------------------------

Q20.Glucagon is considered a hyperglycemic hormone because of all except 

(1) Performs glycogenolysis 

(2) Stimulates gluconeogenesis 

(3) Inhibits cellular uptake of glucose 

(4) Acts synergistically to insulin 

Ans.4

-------------------------------------

Q21.Select the odd one w.r.t. hormones of fight or flight. 

(1) Piloerection 

(2) Pupilary dilation 

(3) Decrease in heart rate 

(4) Increase in respiratory rate 

Ans.3

---------------------------------------------

Q22.Underproduction of hormones by adrenal cortex alters carbohydrate metabolism causing acute weakness and fatigue, dehydration and metabolic acidosis. This disease is called 

(1) Addison's disease 

(2) Cushing's syndrome

(3) Conn's syndrome

(4) Adrenal virilism

Ans.1

---------------------------------------

Q23.Read the following sentences carefully and select the Incorrect statement..

(1) Water soluble hormones produce secondary messengers and accelerate biochemical reactions in the cell 

(2) Receptors for fat soluble hormones are Intracellular in location 

(3) Thyroxine hormone with specific intracellular receptor regulates the gene expression 

(4) cGMP is secondary messenger for adrenaline that interacts with intracellular or nuclear receptors 

Ans.4

-----------------------------------------

Q24.Select the incorrect match. 

(1) Simple goitre  - Deficiency of

                                   iodine in diet 

(2) Thymosin     -  Training school of           

                                   T-lymphocytes

(3) Exopthalmic goitre - Grave's 

                                          disease 

(4) Myxedema - Hyperthyroidism

                               during                                  

                            childhoodin males

Ans.4

---------------------------------------------

Q25.If receptor molecule is removed from target organ for hormone action, the target organ will 

(1) Continue to respond but with higher concentration of hormone 

(2) Continue to respond but in opposite way 

(3) Continue to respond without any difference 

(4) Not respond to hormone

Ans.4

------------------------------------------

Q26.Low level of Ca²+ in blood stimulates secretion of 

(1) Parathormone 

(2) Calcitonin 

(3) Thyroxine 

(4) Insulin 

Ans.1

---------------------------------

Q27.A patient of diabetes mellitus excretes glucose in urine even when he is kept on a carbohydrate free diet because initially 

(1) Stored glycogen is metabolised 

(2) Amino acids are catabolised in liver 

(3) Amino acids are discharged in blood stream from liver 

(4) Glycogen from muscles is directly released in the blood stream 

Ans.1

-----------------------------------

Q28.The function of pineal body (melatonin) is to influence 

(1) Regulation of menstrual cycle 

(2) Metabolism 

(3) Pigmentation 

(4) All of these 

Ans.4

---------------------------------------

Q29.The hyposecretion of which hormones leads to loss of sodium and water through urine and low blood pressure? 

(1) Thyrotropic hormones 

(2) Luteotrophic hormones 

(3) Hormones of adrenal cortex 

(4) Hormones of adrenal medulla 

Ans.3

------------------------------------

Q30.Steroid hormones transmit their information by 

(1) Stimulating the receptors present on cell membrane 

(2) Entering into the cell and modifying cellular contents 

(3) Entering into the cell and interacting with nuclear genome 

(4) The help of an intracellular second messenger 

Ans.3

-------------------------------------

Q31.Read the following statements and choose the correct option. 

(a) Calcitonin regulates the metabolism of calcium 

(b) Oxytocin stimulates contraction of uterine muscles during birth 

(c) Grave's disease is caused by malfunctioning of adrenal gland 

(d) ADH decreases absorption of water and increases the urine production 

(1) (a), (b) & (c) are true, only (d) is false 

(2) Only (a) is true, (b), (c) & (d) are false 

(3) (a) & (d) are false, (b) & (c) are true 

(4) (a) & (b) are true; (c) & (d) are false

Ans.4

--------------------------------

Q32.Which statement is not correct with ADH? 

(1) When the amount of ADH decreases in blood, micturition increases 

(2) Alcohol promotes secretion of ADH, and behaves as antidiuretic substance 

(3) ADH is produced mainly by the supraoptic nucleus which lies above the optic chiasma 

(4) Hyposecretion of ADH results in diabetes insipidus

Ans.2

-------------------------------------

Q33.Identify the pituitary hormone that is predominantly under inhibitory control of hypothalamus. 

(1) GH 

(2) TSH 

(3) Prolactin 

(4) FSH 

Ans.3

-------------------------------------

Q34.All of the following hormones are likely to be present in hypothalamo-hypophyseal portal vein except 

(1) Somatotropin 

(2) Somatostatin 

(3) Somatocrinin 

(4) Prolactin releasing hormone

Ans.1

--------------------------------------

Q35.The hormone that regulates carbohydrate, protein and lipid metabolism, gives ability to cope with stress and is also immunosuppressive in nature is 

(1) Insulin 

(2) Cortisol 

(3) Adrenaline 

(4) Thyroxine

Ans.2

--------------------------------------------

Q36.A drop in blood Na+ content, blood volume or blood pressure or a rise in blood K+ concentration stimulates release of 

(1) Adrenaline 

(2) Aldosterone 

(3) Thyrocalcitonin 

(4) Cortisol

Ans.2

----------------------------------------

Q37.Muscular tetany can be caused by deficiency of 

(1) Thyroxine 

(2) STH 

(3) Parathormone 

(4) ADH 

Ans.3

-------------------------------------

Q38.Thymus in mammals is mainly concerned with 

(1) Regulation of body growth 

(2) Secretion of thyrotropin 

(3) Regulation of body temperature 

(4) Immunological functions 

Ans.4

-------------------------------------

Q39.Renin is a hormone responsible for 

(1) Reduction in blood pressure 

(2) Vasodilation of blood vessels 

(3) Conversion of angiotensinogen to angiotensin 

(4) Stimulation of frequent urination 

Ans.3

-------------------------------------------

Q40.Mark the incorrect statement w.r.t. functions of androgen. 

(1) Regulate the development, maturation and functions of male accessory sex organs 

(2) Play a stimulatory role in the process of spermatogenesis 

(3) Act on central nervous system and influence the male sexual behaviour (libido)

(4) Produce catabolic effects on protein and carbohydrate metabolism 

Ans.4

--------------------------------------

Q41.Chemical composition of hormones includes 

(1) Steroids only 

(2) Proteins only 

(3) Biogenic amines only 

(4) Proteins, glycoproteins, steroids and biogenic amines 

Ans.4

---------------------------------------

Q42.Hypothyroidism in adults and hyperparathyroidism will respectively lead to 

(1) Myxedema and cretinism 

(2) Addision's disease and cretinism 

(3) Myxedema and osteitis fibrosa cystica

(4) Cretinism and osteitis fibrosa cystica 

Ans.3

-------------------------------------

Q43.The excessive secretion of mineralocorticoids independent of Renin-angiotensin-Aldosterone System (RAAS) results in 

(1) Grave's disease 

(2) Addison's disease 

(3) Conn's syndrome 

(4) Cushing's syndrome is 

Ans.3

-----------------------------------

Q44.All of the following are glycoprotein across hormones except 

(1) Thyroid stimulating hormone 

(2) Luteinizing hormone 

(3) Follicle stimulating hormone 

(4) Calcitriol 

Ans.4

-------------------------------------

Q45.Calcitonin does all of the following except 

(1) Retards bone dissolution 

(2) Lowers the amount of calcium and phosphate in the blood 

(3) Lowers calcium in the extracellular fluid

(4) Regulates carbohydrate, protein and fat metabolism 

Ans.4

--------------------------------------

Q46.Mark the statement that is incorrect for steroid hormones. 

(1) Steroid hormones bind to specific intracellular receptor proteins 

(2) The steroid hormones are slower and last longer than the actions of water soluble hormones 

(3) The steroid hormones alter the pattern of gene expression initiating the transcription of some genes, while repressing the transcription of others 

(4) The steroid hormones that use CAMP as secondary messenger bring faster effects as  compared to other steroid hormones 

Ans.4

-------------------------------------------

Q47.The JG cells of kidney are involved in secretion of which hormones? 

(1) Thyroxine 

(2) Cortisol 

(3) Erythropoietin 

(4) Oxytocin 

Ans.3

---------------------------------------

Q48.Which among the following hormones has no sexual importance? 

(1) Prolactin 

(2) Antidiuretic hormone 

(3) Human chorionic gonadotropin 

(4) Interstitial cell stimulating hormone 

Ans.2

--------------------------------------------

Q49.Hormone of anterior pituitary that promotes protein formation, cell multiplication and cell differentiation is 

(1) Prolactin 

(2) Antidiuretic hormone 

(3) Thyrotropic hormone 

(4) Growth hormone 

Ans.4

----------------------------------------

Q50.Adrenaline hormone stimulates or activates enzyme to ensure release of glucose from reserve in accordance with demand. Choose the option that fills the blanks. 

(1) Phosphodiesterase 

(2) Glycogen phosphorylase 

(3) Protein kinase C 

(4) cGMP

Ans.2

-------------------------------------

Q51.Choose the hormone antagonistic to insulin 

(1) Glucagon 

(2) Cortisol 

(3) Aldosterone 

(4) Both (1) & (2) 

Ans.4

--------------------------------

Q52.Choose the incorrect match 

(1) cAMP.    - Second messenger 

(2) Oxytocin- Supraoptic nuclei of            

                        Hypothalamus 

(3) Vasopressin- Raises blood

                               pressure by      

                               construction 

                               of arteries 

(4) Somatostatin - Hypothalamus 

Ans.2

-----------------------------------

Q53.The hormone estrogen is not known to

(1) Regulate growth and development of mammary glands 

(2) Suppress the production of FSH from pituitary glands 

(3) Promote formation of progesterone receptors over endometrial cells 

(4) Suppress contractions in uterus

Ans.4

------------------------------------------

Q54.Deficiency of ADH causes 

(1) Diabetes insipidus 

(2) Diabetes mellitus 

(3) Acromegaly 

(4) Hypogonadism 

Ans.1

-----------------------------------------------

Q55.Identify the property that does not match with PTH. 

(1) It promotes the absorption of calcium from food in intestine 

(2) It accelerates elimination of phosphate in urine

(3) It promotes osteoblastic activity in bones 

(4) Its hypersecretion leads to osteitis fibrosa cystica 

Ans.3

--------------------------------------

Q56.Glucocorticoids like cortisol are anti-inflammatory in nature as they 

(1) Cause mobilisation of amino acids from tissues into blood 

(2) Are membrane stabilisers 

(3) Suppress T cell and B cell response 

(4) Are hyperglycaemic in nature 

Ans.2

----------------------------------------

Q57.Thymosin is a hormone released from which promotes Choose the option to fill the blankes respectively 

(1) Thyroid, metamorphosis 

(2) Thymus, immunocompetence in young T-lymphocytes 

(3) Thymus, division in antibodies 

(4) Parathyroid, atrophy of thymal cortex

Ans.2

------------------------------------------

 Q58.Hormone that stimulates increase in rate of secretion of bile into duodenum. 

(1) Secretin 

(2) Pancreozymin 

(3) Cholecystokinin 

(4) Enterocrinin 

Ans.3

-----------------------------------------

Q59.The hormone causing Acromegaly i

(1) Insulin 

(2) Glucagon 

(3) Growth hormone 

(4) Parathormone

Ans.3

--------------------------------

Q60.Artificial light, extended work-time and reduced sleep-time disrupt the activity of

(1) Posterior pituitary gland

(2) Thymus gland 

(3) Pineal gland 

(4) Adrenal gland 

Ans.3

-----------------------------------------

Q61.Which of the following conditions will stimulate parathyroid gland to release parathyroid hormone?   

(1) Rise in blood Ca+² levels 

(2) Fall in active Vitamin D levels 

(3) Fall in blood Ca+² levels 

(4) Fall in bone Ca+² levels 

Ans.3

-----------------------------------------

Q62.How does steroid hormone influence the cellular activities 

(1) Changing the permeability of the cell membrane 

(2) Binding to DNA and forming a gene-hormone complex  

(3) Activating cyclic AMP located on the cell membrane  

(4) Using aquaporin channels as second messenger 

Ans.2

-------------------------------------

Q63.Match the following hormones with the respective disease 

(a) Insulin (I)Addison's disease

(b) Thyroxin (ii) Diabetes insipidus 

(c) Corticoids (iii) Acromegaly 

(d) Growth Hormone (iv) Goitre

                                       (v) Diabetes mellitus Select the correct option. 

      (a)      (b)      (c)         (d) 

(1)(v).      (i).       (ii).       (iii)

(2)(ii).      (iv).     (iii).       (i)

(3)(v).      (iv).      (i)         (iii)

(4)(ii).      (iv).       (i)         (iii)

Ans.3

---------------------------------------

Q64.Which of the following is an amino acid derived hormone? 

(1) Epinephrine 

(2) Ecdysone  

(3) Estriol 

(4) Estradiol 

Ans.1

-------------------------------

Q65.Which of the following hormones can play a significant role in osteoporosis? 

(1) Aldosterone and Prolactin 

(2) Progesterone and Aldosterone  

(3) Parathyroid hormone and Prolactin 

(4) Estrogen and Parathyroid hormone 

Ans.4

---------------------------------------

Q66.Hypersecretion of Growth Hormone in adults does not cause further increase in height, because  

(1) Growth Hormone becomes inactive in adults 

(2) Epiphyseal plates close after adolescence 

(3) Bones loose their sensitivity to Growth Hormone in adults 

(4) Muscle fibres do not grow in size after birth

Ans.2

------------------------------------------

Q67.Which hormones do stimulate the production of pancreatic juice and bicarbonate? 

(1) Angiotensin and epinephrine 

(2) Gastrin and insulin 

(3) Cholecystokinin and secretin 

(4) Insulin and glucagon 

Ans.3

--------------------------------------

Q68.Graves' disease is caused due to 

(1) Hyposecretion of thyroid gland 

(2) Hypersecretion of thyroid gland 

(3) Hyposecretion of adrenal gland 

(4) Hypersecretion of adrenal gland 

Ans.2

-----------------------------------

Q69.Name a peptide hormone which acts mainly on hepatocytes, adipocytes and enhances cellular glucose uptake and utilization. 

(1) Insulin 

(2) Glucagon 

(3) Secretin 

(4) Gastrin 

Ans.1

--------------------------------------

Q70.The posterior pituitary gland is not a 'true' endocrine gland because

(1) It is provided with a duct 

(2) It only stores and releases hormones

(3) It is under the regulation of hypothalamus 

(4) It secretes enzymes 

Ans.2

----------------------------------------

Q71.Which of the following pairs of hormones are not antagonistic (having opposite effects) to each other? 

(1) Relaxin.              -   Inhibin 

(2) Parathormone  -   Calcitonin 

(3) Insulin.               -   Glucagon 

(4) Aldosterone      -   Atrial 

                                      Natriuretic 

                                      factor

Ans.1

-----------------------------------------------

Q72.The amino acid Tryptophan is the precursor for the synthesis of  

(1) Cortisol and Cortisone 

(2) Melatonin and Serotonin 

(3) Thyroxine and Triiodothyronine 

(4) Estrogen and Progesterone 

Ans.2

--------------------------------------

Q73.Which one of the following hormones is not involved in sugar metabolism?  

(1) Glucagon 

(2) Aldosterone 

(3) Cortisone

(4) Insulin

Ans.2

-------------------------------------

Q74.Which one of the following hormones though synthesised elsewhere, is stored and released by the master gland? 

(1) Melanocyte stimulating hormone 

(2) Antidiuretic hormone 

(3) Luteinizing hormone 

(4) Prolactin 

Ans.4

----------------------------------------

Q75.A chemical signal that has both endocrine and neural roles is 

(1) Cortisol 

(2) Melatonin 

(3) Calcitonin 

(4) Epinephrine 

Ans.4

----------------------------------

Q76.Fight-or-flight reactions cause activation of 

(1) The parathyroid glands, leading increased metabolic rate 

(2) The kidney, leading to suppression of renin- angiotensin-aldosterone pathway (3)The adrenal medulla, leading to increased secretion of epinephrine and norepinephrine 

(4) The pancreas leading to a reduction in the blood sugar levels 

Ans.3

----------------------------------------

Q77.Identify the hormone with its correct matching of source and function: 

(1) Oxytocin - posterior pituitary, growth and maintenance of mammary glands

(2) Melatonin-pineal gland, regulates the normal rhythm of sleepwake cycle 

(3) Progesterone-corpus-luteum, stimulation of growth and activities of female secondary sex organs 

(4) Atrial natriuretic factor - ventricular wall increases the blood pressure

Ans.2

-------------------------------------

Q78.Which of the following statement is correct in relation to the endocrine system? 

(1) Organs in the body like gastrointestinal tract, heart, kidney and liver do not produce any hormones 

(2) Non-nutrient chemicals produced by the body in trace amount that act as intercellular messenger are known as hormones 

(3) Releasing and inhibitory hormones are produced by the pituitary gland 

(4) Adenohypophysis is under direct neural regulation of the hypothalamus 

Ans.2

-------------------------------------

Q79.A pregnant female delivers a baby who suffers from stunted growth, mental retardation, low intelligence quotient and abnormal skin. This is the result of 

(1) Low secretion of growth hormone 

(2) Cancer of the thyroid gland 

(3) Over secretion of pars distalis  

(4) Deficiency of iodine in diet 

Ans.4

---------------------------------------

Q80.Which one of the following pairs of hormones are the examples of those that can easily pass through the cell membrane of the target cell and bind to a receptor inside it (mostly in the nucleus)  

(1) Somatostatin, oxytocin 

(2) Cortisol, testosterone 

(3) Insulin, glucagon 

(4) Thyroxin, Insulin

Ans.2

-----------------------------------

Q81.Which one of the following pairs of chemical substances, is correctly categorised? 

(1) Secretin and  - Polypeptide 

  rhodopsin            hormone   

(2) Calcitonin and - Thyroid

thymosin.                 hormones 

(3) Pepsin and prolactin - Two 

 secreted                           digestive 

in stomach                       enzymes 

(4) Troponin and - Complex protein 

myosin                    in

striated muscle 

Ans.4

------------------------------------------

Q82.The 24 hour (diurnal) rhythm of our body such as the sleep-wake cycle is regulated by the hormone.

(1) Adrenaline 

(2) Melatonin 

(3) Calcitonin 

(4) Prolactin 

Ans.2

-----------------------------------

Q83.Injury to adrenal cortex is not likely to affect the secretion of which one of the following? 

(1) Cortisol 

(2) Aldosterone 

(3) Both androstenedione and dehydroepiandrosterone 

(4) Adrenaline 

Ans.4

------------------------------------

Q84.Which one of the following pairs is incorrectly matched?  

(1) Insulin-Diabetes mellitus 

                            (disease) 

(2) Glucagon - Beta cells (source) 

(3) Somatostatin - Delta cells 

                                  (source) 

(4) Corpus luteum - Relaxin 

                                   (secretion)

Ans.2

---------------------------------

Q85.Toxic agents present in food which interfere with thyroxine synthesis lead to the development of 

(1) Thyrotoxicosis 

(2) Toxic goitre 

(3) Cretinism 

(4) Simple goitre

Ans.4

------------------------------------

Q86.The letter T in T-lymphocyte refers to

(1) Thalamus 

(2) Tonsil 

(3) Thymus 

(4) Thyroid 

Ans.3

----------------------------------

Q87.A health disorder that results from the deficiency of thyroxine in adults and characterised by (i) a low metabolic rate, (ii) increase in body weight and (ii) tendency to retain water in tissues is: 

(1) Simple goitre 

(2) Myxoedema 

(3) Cretinism 

(4) Hypothyroidism 

Ans.2

--------------------------------------

Q88.Which one of the following is an amine hormone? 

(1) Progesterone 

(2) Thyroxine 

(3) Oxypurin 

(4) Insulin 

Ans.2

------------------------------------------

Q89.The blood calcium level is lowered by the deficiency of 

(1) Calcitonin 

(2) Parathormone 

(3) Thyroxine 

(4) Both Calcitonin and Parathormone

Ans.2

--------------------------------------

Q90.Which of the following pairs of organs includes only the endocrine glands? 

(1) Adrenal and Ovary 

(2) Parathyroid and Adrenal 

(3) Pancreas and Parathyroid 

(4) Thymus and Testes 

Ans.2

------------------------------------

Q91.Compared to a bull a bullock is docile because of 

(1) Lower levels of adrenalin/noradrenalin in its blood

(2) Higher levels of thyroxin 

(3) Higher levels of cortisone 

(4) Lower levels of blood testosterone 

Ans.4

---------------------------------------

Q91.Feeling the tremors of an earthquake a scared of seventh floor of a multistoryed building  start climbing down the stairs rapidly. Which hormone Initiated this action? 

(1) Gastrin

(2) Thyroxin

(3)Adrenaline 

(4) Glucagon 

Ans.3

--------------------------------

Q92.A person is having problems with calcium and phosphorous metabolism in his body. Which one the following glands may not be functioning properly 

(1) Thyroid 

(2) Parathyroid 

(3) Parotid 

(4) Pancreas 

Ans.2

-------------------------------------

Q93.A steroid hormone which regulates glucose metabolism is: 

(1) Cortisol

(2) Corticosterone 

(3) 11-deoxycorticosterone 

(4) Cortisone 

Ans.1

----------------------------------

Q94.Which one of the following is not a second messenger in hormone action? 

(1) cGMP 

(2) Calcium 

(3) Sodium 

(4) CAMP 

Ans.3

---------------------------------

Q95.Which of the following is an accumulation and release centre of neurohormones?  

(1) Posterior pituitary lobe 

(2) Intermediate lobe of the pituitary 

(3) Hypothalamus 

(4) Anterior pituitary lobe 

Ans.3

---------------------------------

Q96.Which hormone causes dilation of blood vessels increased oxygen consumption and glycogenolysis?  

(1) ACTH 

(2) Insulin

(3) Adrenaline

(4) Glucagon

Ans.3

--------------------------------------------

Q97.Damage to thymus in a child may lead to

(1) A reduction in haemoglobin content of blood 

(2) A reduction in stem cell production 

(3) Loss of antibody mediated immunity

(4) Loss of cell mediated immunity

Ans.

--------------------------------

Q98.Thymosin hormone is secreted by 

(1) Thyroid gland 

(2) Parathyroid gland 

(3) Thymus gland 

(4) Hypothalamus 

Ans.3

------------------------------------

Q99.Insufficient quantities of antidiuretic hormone in blood lead to 

(1) Diabetes mellitus 

(2) Glycosuria 

(3) Uremia 

(4) Diabetes insipidus 

Ans.4

-------------------------------

Q100.The hormone which regulates the basal metabolism in our body is secreted from 

(1) Adrenal cortex 

(2) Pancreas 

(3) Pituitary 

(4) Thyroid 

Ans.4

-----------------------------------

Q101.Calcitonin is a thyroid hormone which

(1) Elevates calcium level in blood 

(2) Has no effect on calcium 

(3) Elevates potassium level in blood 

(4) Lowers calcium level in blood 

Ans.4

-----------------------------------------

Q102.Which hormone stimulates the formation and secretion of milk in female

(1) Oxytocin 

(2) Progesterone 

(3) LH 

(4) Prolactin

Ans.4

---------------------------------

Q103.Secretion of progesterone by corpus luteum is initiated by 

(1) Testosterone 

(2) Thyroxine 

(3) MSH 

(4) LH

Ans.4

----------------------------------------

Q104.The function of oxytocin is to help in

(1) Child birth 

(2) Gametogenesis 

(3) Growth 

(4) Lactation

Ans.1

-----------------------------------

Q105.Melatonin is secreted by 

(1) Skin 

(2) Pineal body 

(3) Thyroid 

(4) Pituitary gland 

Ans.2

----------------------------------

Q106.The gonadotropic hormones are secreted by 

(1) Anterior lobe of pituitary 

(2) Interstitial cells of testes 

(3) Adrenal cortex 

(4) Posterior part of thyroid

Ans.1

-----------------------------------

Q107.Which one of the following endocrine gland stores its secretion in the extracellular space before discharging it into the blood? 

(1) Testis 

(2) Thyroid 

(3) Pancreas 

(4) Adrenal 

Ans.2

------------------------------

Q108.Acromegaly is caused by

(1) Excess of S.T.H. 

(2) Excess of thyroxin 

(3) Deficiency of thyroxin 

(4) Excess of adrenalin 

Ans.1

-----------------------------------

Q109.Which of the following pair is correct match of a hormone with a disease resulting from its deficiency? 

(1) Relaxin  -Gigantism 

(2) Prolactin- Cretinism 

(3) Parathyroid hormone- Tetany 

(4) Insulin - Diabetes insipidus

Ans.3

----------------------------------

Q110.Which of the following hormones is modified amino acid? 

(1) Epinephrine 

(2) Progesterone 

(3) Prostaglandin 

(4) Estrogen 

Ans.1

-----------------------------

Q111.Adrenaline directly affects on 

(1) S.A. node 

(2) B-cells of Langerhans 

(3) Dorsal root of spinal nerve 

(4) Epithelial cells of stomach 

Ans.1

---------------------------

Q112.Diabetes is due to: 

(1) Enzyme deficiency 

(2) lodine deficiency 

(3) Na+  deficiency

(4) Hormonal deficiency

Ans.4

-------------------------------

Q113.If diabetes mellitus is not-controlled increased oxidation of produces ketone bodies such as acetoacetate and acetone  

(1) Carbohydrates 

(2) Fats 

(3) Proteins 

(4) Nucleic acids 

Ans.2

-------------------------------

Q114.Individuals with type-I diabetes 

(1) Lack B-cells in the islets of Langerhans

(2) Produce enough insulin but lack functional receptors on their cells 

(3) Can control their diabetes with diet and exercise 

(4) All of these are correct 

Ans.1

--------------------------------------

Q115.Mark the correct statement w.r.t. erythropoietin. 

(1) Secreted by juxta glomerular cells 

(2) Secreted in response to hypoxia 

(3) Activates bone marrow cells to produce more RBCs

(4) All of these 

Ans.4

----------------------------------

Q116.What happens when the tadpole larva is kept in iodine deficient pond water? 

(1) Development of giant frog 

(2) Accelerated metamorphosis

(3) Inhibition of metamorphosis 

(4) Development of miniature frog 

Ans.3

----------------------------

Q117.Which of the following hormone is a derivative of tyrosine? 

(1) Thyroxine 

(2) Epinephrine 

(3) Norepinephrine 

(4) All of these

Ans.4

-------------------------------

Q118.Adrenaline is relased from the adrenal medulla under stress conditon. Which of the following can't be taken as a character of it? 

(1) Elevates blood glucose by converting liver glycogen to glucose 

(2) Acceleration of rate and force of heart beat 

(3) Increase in breakdown of lipids 

(4) Constriction in arterioles of skeletal muscle 

Ans.4

---------------------------

Q119.Which of the following is not caused by hyperactivity of endocrine gland? 

(1) Conn's syndrome 

(2) Cushing's syndrome

(3) Addison's disease 

(4) Adrenal virilism 

Ans.3

------------------------------

Q120.Which of the following hormones plays a very important role in the regulation of a 24 hour (diurnal) rhythm of our body. It helps in maintaining the normal rhythms of sleep-wake cycle body temperature.It influences pigmentation   the menstrual cycle as well as our defense capability 

(1) Estrogen 

(2) Progesterone 

(3) Cortisol 

(4) Melatonin 

Ans.4

------------------------------------

Q121.In heart cells which one acts as messenger in response to sympathetic nerve action? 

(1) cAMP 

(2) cGMP 

(3) Inositol triphosphate 

(4) Diacylglycerol 

Ans.1

-------------------------------

Q122.Which of the following is a paracrine hormone? 

(1) Insulin 

(2) Glucagon 

(3) Somatostatin of pancreas 

(4) GH (Growth hormone)

Ans.3

-----------------------------------

Q123.Which of the following is an auto-immune disorder in which the person produces antibodies that mimic the action of TSH, but are not regulated by the normal negative feedback controls? 

(1) Myxoedema 

(2) Grave's disease 

(3) Cretinism 

(4) Hypocalcemic tetany 

Ans.2

---------------------------------------

Q124.Which of the following hormone is used in transplantation surgery to suppress immunity and thus chances of organ rejection by recipient's body is decreased

(1) Thyroxine 

(2) Cortisol  

(3) Aldosterone  

(4) Steroid hormone 

Ans.2

-----------------------------------

Q125.A destruction of adrenal cortex by diseases like tuberculosis produces 

(1) Cushing syndrome 

(2), Adrenal virilism 

(3) Addison's disease 

(4) Aldosteronism 

Ans.3

------------------------------------

Q126.Which of the following is an action not produced by sympathetico-adrenal system? 

(1) Constriction of skin and visceral smooth muscle 

(2) Dilation of arterioles of heart and skeletal muscles 

(3) Constriction of pupils 

(4) Dilation of bronchioles 

Ans.3

----------------------------

Q127.Eunuchoidism is due to 

(1) Perturbation of estrogen to androgen ratio 

(2) Failure of testosterone secretion 

(3) Tumor in testis 

(4) Tumor in ovaries 

Ans.2

----------------------------------

Q128.What is correct to say about the hormone action in humans? 

(1) In females, FSH first binds with specific receptors on ovarian cell membrane 

(2) FSH stimulates the secretion of estrogen and progesterone 

(3) Glucagon is secreted by B-cells of Islets of langerhans and stimulates glycogenolysis 

(4) Secretion of thymosins is stimulated with aging 

Ans.1

--------------------------------

Q129.According to the accepted concept of hormone action, if receptor molecules are removed from target organs, then the target organ will 

(1) Continue to respond to the hormone without any difference 

(2) Not respond to the hormone 

(3) Continue to respond to the hormone but will require higher concentration 

(4) Continue to respond to the hormone but in the opposite way 

Ans.2

--------------------------------------

Q130.Hormones thyroxine, adrenaline and the pigment melanin are formed from 

(1) Tyrosine 

(2) Proline 

(3) Tryptophan 

(4) Glycine 

Ans.1

------------------------------------

Q131.A sequential expression of a set of human genes Occurs when a steroid molecule binds to the 

(1) Messenger RNA 

(2) DNA sequence 

(3) Ribosome 

(4) Transfer RNA

Ans.2

-----------------------------------------

Q132.Which of the following set of hormones can easily pass through the cell membrane of a target cell and bind to specific intracellular receptors? 

a. Placental progesterone 

b. Aldosterone 

c. Estrogen 

d.Thyroxine 

Mark the correct set 

(1) b & c 

(2) a, b & c 

(3) a & c 

(4) a, b, c & d 

Ans.4

-------------------------------

Q133.Insulin receptor is 

(1) Trimeric protein 

(2) Membrane bound protein 

(3) Intrinsic protein 

(4) Intracellular receptor protein present in the cytoplasm 

Ans.2

------------------------------

Q134.The organ which was considered vestigeal till recently but now confirmed to be an endocrine gland is 

(1) Thymus 

(2) Pancreas 

(3) Pineal 

(4) Pituitary 

Ans.3

---------------------------------

Q135.Find the odd one out 

(1) Glucocorticoids, Mineralocorticoids, Sexcorticoids 

(2) Nor-epinephrine, Epinephrine, Adrenaline 

(3) Relaxin, Oestrogen, Progestrone 

(4) Insulin, Glucagon, Thymosin 

Ans.4

--------------------------------------

Q136.The hormones produced during emotional stress is 

(1) Melatonin 

(2) Thyroxine 

(3) Calcitonin 

(4) Adrenalin

Ans.4

-------------------------------

Q137.Which of the following hormone provides general resistance to long term stress caused by inflammatory and allergic responses? 

(1) Adrenaline 

(2) Noradrenaline 

(3) Cortisol 

(4) Epinephrine 

Ans.3

-------------------------------------

Q138.Hormones responsible for lactation is/are 

(1) PRL 

(2) Oxytocin 

(3) Pitocin 

(4) All of these 

Ans.4

---------------------------------

Q139.Which of the following hormone can work effectively if taken in the form of pills

(1) Insulin 

(2) Glucagon 

(3) Thyroxine 

(4) GH 

Ans.3

-----------------------------------

Q140.Select the hormone that would increase the deposition of calcium in bones and is hypocalcemic. 

(1) Calcitonin 

(2) Parathormone 

(3) Calcitriol 

(4) Both (2) & (3) 

Ans.1

--------------------------------

Q141.Osteoporosis is linked with 

(1) Hypersecretion of parathormone 

(2) Hyposecretion of estrogen in ageing female 

(3) Hyposecretion of thyroxine 

(4) Both (1) & (2) 

Ans.4

------------------------------------------

Q142.If Herring bodies, in axon knob of neurosecretory cells of hypothalamus are blocked, which hormone will not be released into blood? 

(1) GH, TSH 

(2) ADH, Oxytocin 

(3) FSH, LH 

(4) MSH, ACTH

Ans.2

----------------------------------------

 Q143.Which of the following is not a set of antagonist hormones? 

(1) Adrenaline - Noradrenaline 

(2) Insulin - Cortisol 

(3) Gastrin - Enterogastrone 

(4) Insulin - Glucagon

Ans1.

---------------------------------

Q144.If you prevent a hormone from interacting with its receptors, then 

(1) The hormone will directly enter the cell

(2) The hormone cannot perform its function 

(3) The action of hormone will increase 

(4) The hormone will bind with intracellular receptors in cytoplasm 

Ans.2

---------------------------------

Q145.Which symptom cannot be seen in baby having enlarged thyroid gland due to deficiency of iodine in the diet? 

(1) Deaf and mutism 

(2) Stunted growth 

(3) High BMR 

(4) Low intelligent quotient 

Ans.3

-----------------------------------

Q146.Select the incorrect statement. 

(1) Lipid soluble hormones regulate functions by altering gene expression 

(2) Water soluble hormones work by eliciting production of second messenger that activates various enzymes inside the cell 

(3) Hypothalamus is major integrating link between nervous and endocrine system 

(4) Negative feedback system does not maintain homeostasis in our body 

Ans.4

-------------------------------------

Q147.Which of the following would serve as a second messenger for speeding up muscle cell contraction in response to adrenaline? 

(1) cGMP 

(2) cAMP 

(3) IP3 

(4) DG 

Ans.2

-------------------------------------

Q148.Which one of the following pairs represents incorrect match of a hormone with a disease resulting from its deficiency? 

         Hormones          Deficiency 

                                      disorders 

(1) Parathyroid hormone -Tetany 

(2) Insulin. - Diabetes insipidus 

(3) Somatotropin-  Dwarfism 

(4) Thyroxine - Cretinism 

Ans.2

-------------------------------

Q149.Which of the following is common to both diabetes mellitus and diabetes insipidus? 

(1) Hyperglycemia 

(2) Diuresis 

(3) Glycosuria 

(4) Deficiency of insulin 

Ans.2

------------------------------

Q150.The main target organs for tropic hormones are 

(1) Muscles 

(2) Kidneys 

(3) Endocrine gland

(4) Bones 

Ans.3

-------------------------------------

Q151.What is common to FSH, LH, TSH, PTH? 

(1) These are regulated by hypothalamic hormones 

(2) These are secreted by anterior pituitary 

(3) These all are glycoproteins 

(4) These hormones bind to extracellular recep present on cell membrane of target cell 

Ans.4

-------------------------------

Q152.Which of the following is an incorrect match about the source and hormone?             

           Source              Hormone 

(1) Sertoli cells of - Androgen

testis

(2) a-cells of islets-Glucagon

 of Langerhans

(3) G-cell of stomach- Gastrin 

(4) Corticotroph cells- ACTH

Ans 1

---------------------------------------

Q153.Individual with type II diabetes mellitus is characterised by all, except 

(1) Lack of B-cell of islets of Langerhans 

(2) Can control their diabetes with diet and exercise 

(3) Produce enough insulin 

(4) Lack functional receptor for insulin on their cells. 

Ans.1

---------------------------------

Q154.Which hormone stimulates the production of RBC. and prevents T cells form recognising interleukin signals? 

(1) Erythropoietin 

(2) Cortisol 

(3) Growth hormone 

(4) Thyroxine

Ans.2

-----------------------------

Q155.Choose the mismatched pair w.r.t. action of adrenaline? 

(1) Blood pressure - Increase 

(2) Pupil - Constrict 

(3) Bronchial and trachea - Dilation 

(4) Salivation - Decrease 

Ans.2

---------------------------------

Q156.A peptide hormone typically alters the activity of its target cells by 

(1) Binding to plasma membrane receptor

(2) Entering the cell and altering gene expression 

(3) Passing its message through an intracellular messenger 

(4) Both (1) & (3) 

Ans.4

---------------------------------

Q157.Tumor of somatotroph cells of anterior pituitary can lead to which disease/disorder in adults? 

(1) Cushing's syndrome 

(2) Acromegaly 

(3) Dwarfism 

(4) Acromicria 

Ans.2

------------------------------

Q158.Which of the following hormone does not require secondary messenger? 

(1) Prolactin 

(2) Epinephrine 

(3) lodothyronines 

(4) Somatotropic hormones 

Ans.3

------------------------------------

Q159.Match the columns I and II and choose the correct one

          Column l            Column ll

(1) Parathyroid          Ectodermal

(2) Adrenal gland      Supra renal

                                      gland 

(3) Parafollicular       Collip's

cells                             hormone 

(4) Ovary                   hCG hormone 

Ans.2

----------------------------------

Q160.How many of these hormones are related to blood sugar level? GH, Thyroxine, Adrenaline, Glucagon, Cortisol, Insulin. 

(1) Six 

(2) Five 

(3) Four 

(4) Zero 

Ans.1

---------------------------------

Q161.Which of the following can be included under heterocrine glands?  

(1) Thyroid and parathyroid 

(2) Pineal gland 

(3) Gonads and pancreas

(4) Thymus

Ans.3

----------------------------------

Q162.Regulating hormones from hypothalamus reach adenohypophysis through 

(1) Neuron 

(2) Neuroendocrine cells 

(3) Portal blood vessel 

(4) Diffusion 

Ans.3

------------------------------

Q163.The anterior pituitary hormone that does not stimulate another endocrine gland is 

(1) Somatotrophin 

(2) Thyrotrophin 

(3) Gonadotrophin 

(4) Adrenocorticotrophin 

Ans.1

-------------------------------

Q164.Luteinising hormone (LH) in female

(1) Helps in the appearance of secondary sexual characters 

(2) Stimulates ovary to secrete estradiol 

(3) Helps in release of the ovum from the Ovary

(4) Controls the blood pressure 

Ans.3

----------------------------------------

Q165.On surgical removal of pituitary gland, there is fall in levels of glucocorticoids and sexcorticoids. This is due to 

(1) Oxytocin is no longer available from pituitary 

(2) Atrophy of adrenal medulla 

(3) Atrophy of adrenal cortex 

(4) LTH from pituitary is no longer available Ans.3

--------------------------------

Q166.Release of which hormone stored in pituitary is responsible for enhancing the arterial blood pressure by causing narrowing of arterioles?

(1) ACTH 

(2) ADH 

(3) LH 

(4) Somatotropin

Ans.2

-------------------------------

Q167.Largest endocrine gland is 

(1) Thyroid gland 

(2) Adrenal gland 

(3) Thymus  

(4) Pituitary gland 

Ans.1

--------------------------------

Q168.Failure of thyroid secretion from infancy leading to dwarfism and mental retardation is included under 

(1) Graves' disease 

(2) Cretinism 

(3) Simple goitre 

(4) Myxedema 

Ans.2

--------------------------------

Q169.Choose the non-iodinised hormone secreted by parafollicular cells of thyroid 

(1) Calcitonin 

(2) Vasopressin 

(3) T3

(4) Gonadotropin 

Ans.1

---------------------------------

Q170.Symptoms like pot-belly, pigeon like chest, protruding tongue and mental retardation indicate 

(1) Myxedema 

(2) Cretinism 

(3) Cushing's syndrome 

(4) Addison's disease 

Ans.2

---------------------------------------

Q171.Hyposecretion of which hormone is responsible for goitre 

(1) Thyroxine 

(2) Parathormone 

(3) Growth Hormone 

(4) Calcitonin 

Ans.1

-----------------------

Q172.Increase in the excitability of nerves and muscles leading to sustained contraction of the muscles of larynx, face, hand and feet is due to 

(1) Hyperactivity of thyroid 

(2) Hyperactivity of parathyroid 

(3) Hypoactivity of thyroid

(4) Hypoactivity of parathyroid

Ans.4

------------------------------

Q173.Hormone secreted during allergy to promote anti inflammatory state is 

(1) Glucocorticoid 

(2) Mineralocorticoid 

(4) Thyroxine 

(4) Insulin 

Ans.1

----------------------------

Q174.Deficiency of the adrenal cortex activity leads to 

(1) Cushing's disease 

(2) Conn's syndrome 

(3) Addison's disease 

(4) Simmond's disease 

Ans.3

-----------------------------

Q175.Which one of the following set of symptoms pertain to Addison's disease?

(1) Low plasma Na+, high plasma K+, increased urinary Na+, low blood sugar, vomiting, nausea and diarrhoea 

(2) High blood sugar, obesity, wasting of limb muscles, fall in plasma K+, high blood Na+, rise in blood volume and high blood pressure 

(3) Stunted growth, retarded sexual development, mental backwardness 

(4) Increase of heart beat, rise in blood pressure. nervousness, bulging eyes, warm skin 

Ans.1

-----------------------------------

Q176.Adrenal virilism results due to 

(1) Poor secretion of sex corticoids 

(2) Excess secretion of sex corticoids 

(3) Excess secretion of aldosterone 

(4) Poor secretion of aldosterone 

Ans.2

------------------------------------

Q177.Secretion of aldosterone in birds, man and other mammals is stimulated by

(1) Fall in concentration of Na+ in blood plasma 

(2) Rise in concentration of K+ in blood plasma 

(3) Both (1) & (2) 

(4) Fall in Ca++ concentration in blood plasma 

Ans.3

-------------------------------

Q178.A patient who excretes large quantity of sodium in urine has diseased or damaged. 

(1) Adrenal medulla

(2) Adrenal cortex 

(3) Pancreas 

(4) Thymus

Ans.2

-----------------------------

Q179.Ater receiving a hormonal shot, an asthma patient will get relief in exhaling the air. The hormone injected will be 

(1) Oxytocin

(2) Adrenaline 

(3) Insulin 

(4) Thyroxine 

Ans.2

---------------------------

Q180.The hormone produced during emotional stress is 

(1) Thyroxine 

(2) Adrenaline 

(3) Melatonin 

(4) Calcitonin 

Ans.2

------------------------------

Q181.When the heart of a normal man is injected with physiological concentration of adrenaline it shows 

(1) Systolic arrest 

(2) Decreased rate 

(3) Sustained increased rate 

(4) First increased then normal rate 

Ans.4

---------------------------------

Q182. Which of the following is the function of insulin? 

(1) Promote synthesis of fats from glucose by adipose tissue 

(2) Promote protein synthesis by promoting uptaking aminoacids by liver and muscle cells 

(3) Promote conversion of glucose into glycogen 

(4) All of these 

Ans.4

------------------------------------

Q183.The organ which was considered vestigial till recently but now confirmed to be endocrine gland is 

(1) Thymus Pineal 

(2) Pancreas 

(3) Pituitary 

(4) Pineal

Ans.4

----------------------------------

Q184.Which statement is incorrect w.r.t. melatonin hormone? 

(1) Shows diurnal variation 

(2) Antigonadial hormone 

(3) Secreted by pineal body 

(4) Poorly vascularised 

Ans.4

------------------------------

Q185.Mammalian thymus is mainly concerned with 

(1) Regulation of body temperature 

(2) Regulation of body growth 

(3) Immunological functions 

(4) Secretion of thyrotropin

Ans.3

--------------------------------------

Q186.Which of the following gland grows to the maximum size at puberty and then diminishes gradually? 

(1) Pituitary

(2) Thymus

(3) Adrenal 

(4) Thyroid 

Ans.2

-------------------------

Q187.Relaxin is secreted by which endocrine gland? 

(1) Macula lutea 

(2) Pituitary 

(3) Pineal 

(4) Ovary 

Ans.4

---------------------------

Q188.Gynaecomastia condition can develop due to 

(1) Permanent increase in circulating estrogen in since birth 

(2) Temporary increase in circulating estrogen at puberty 

(3) Decreased testosterone in later life 

(4) All of these

Ans.4

--------------------------

Q189.Placental hormone called chorionic gonadotropin (hCG) which stimulates secretion of progesterone by the ovary during pregnancy is

(1) Proteinaceous in nature 

(2) Steroid in nature 

(3) Biogenic amine 

(4) Both (1) & (2) 

Ans.1

-----------------------------

Q190.High pitch juvenile voice in males can be retained by 

(1) Ovariectomy 

(2) Castration 

(3) Synorchidism 

(4) Eunuchoidism 

Ans.2

----------------------------

Q191.Select the odd one w.r.t. source of hormones. 

(1) Glucocorticoids, Mineralocorticoids, Sexcorticoids 

(2) Nor-epinephrine, Epinephrine, Adrenaline 

(3) Relaxin, Estrogen, Progesterone 

(4) Insulin, Glucagon, Thymosin

Ans.4

---------------------------

Q192.Production, secretion and ejection of milk requires the synergistic effects of prolactin and 

(1) Estrogen 

(2) Progesterone 

(3) Oxytocin 

(4) All of these

Ans.4

-----------------------------------

Q193."Secondary messenger" is

(1) cAMP

(2) ATP

(3) ADP

(4) DNA

Ans.1

---------------------------

Q194.The secondary messenger which show antagonistic effect to CAMP in heart muscle is 

(1) Ca2+

(2) Inositol triphosphate (IP3)

(3) DAG 

(4) cGMP 

Ans.4

------------------------------

Q195.The hormone which acts through intracelluar receptor protein is 

(1) Growth hormone 

(2) Prolactin 

(3) Thyroxine 

(4) Adrenaline

Ans.3

---------------------------------

Q196.Pituitary hormone known to have diabetogenic effect is

(1) TSH 

(2) GH 

(3) LH 

(4) PRL 

Ans.2

---------------------------------

Q197.Pituitary gland is lodged in a bony cavity of which skull bone? 

(1) Temporal 

(2) Sphenoid  

(3) Occipital 

(4) Parietal 

Ans.2

---------------------------

Q198.Hormone known to have calorigenic effect is

(1) T3 &T4

(2) Calcitriol 

(3) TCT

(4) PTH

Ans.1

-------------------------

Q199.Hormone which regulates calcium balance in body is 

(1) ADH 

(2) TCT

(3) PTH

(4) Both (1) & (2) 

Ans.4

--------------------------------

Q200.Hypersecretion of thyroxine hormone causes 

(1) Cretinism 

(2) Myxedema 

(3) Exophthalmic goitre

(4) Goitre

Ans.2

----------------------------

Q201.Excessive secretion of aldosterone or aldosteronism is known as 

(1) Addison's disease 

(2) Cushing's syndrome 

(3) Cushing syndrome

(4) Conn's syndrome

Ans.4

------------------------------

Q202.Removal of parathyroid glands can result in 

(1) Goitre 

(2) Diabetes 

(3) Gigantism

(4) Tetany

Ans.4

------------------------------

Q203.All of the following are glycoproteinaceous hormones except 

(1) FSH 

(2) Estradiol  

(3) Thyrotropin 

(4) LH 

Ans.2

-------------------------------

Q204.Oxytocin is secreted by 

(1) Pineal 

(2) Pituitary

(3) Hypthalamus

(4) Pancreas

Ans.3

--------------------------------

Q205.Hormone responsible for causing Grave's disease is 

(1) Parathormone 

(2) Testosterone 

(3) Thyroxine

(4) Somatocrinin 

Ans.3

-------------------------

Q206.Thyroxine brings about effects on target cells by 

(1) Altering gene expression 

(2) Activating adenylate cyclase 

(3) Activating guanylate cyclase 

(4) Activating G-protein 

Ans.1

---------------------------------

Q207.Hormone which works from outside the cell is 

(1) Estrogen 

(2) Cortisol 

(3) Insulin 

(4) Thyroxine 

Ans.3

----------------------------------

Q208.Hormonal action initiates an expanding cascade of response known as

(1) Amplification 

(2) Synergistic effect 

(3) Antagonistic effect 

(4) Positive feed back

Ans.1

--------------------------

Q209.Male hypogonadism results in 

(1) Deficiency of androgens 

(2) Hypofunction of Sertoli cells

(3) Hypofunction of Leydig cells 

(4) All of these

Ans.4

-----------------------------------

Q210.Melatonin influences 

(1) Diurnal rhythm 

(2) Defense capability 

(3) Menstrual cycle 

(4) All of these 

Ans.4

-------------------------

Q211.Poyuria, Polydypsia, ketonuria and glycosuria are symptoms of an endocrine disease called

(1) Diabetes insipidus

(2) Diabetes mellitus 

(3) Gynaecomastia 

(4) Gigantism 

Ans.2

--------------------------------

Q212.Atrial natriuretic factor is secreted by

(1) Atrial walls of heart 

(2) JG cells of kidney 

(3) Gastric glands of stomach 

(4) Lining of small intestine 

Ans.1

----------------------------------

Q213.Hassal's corpuscles are present in 

(1) Thyroid 

(2) Parathyroid 

(3) Thymus 

(4) Testes 

Ans.3

---------------------------------

Q214.Insulin in secreted by which endocrine cells of pancreas? 

(1) a-cells 

(2) y-cells 

(3) B-cells 

(4) 8-cells 

Ans.2

---------------------------------

Q215.The first hormone to be discovered was 

(1) Renin 

(2) Secretin

(3) Gastrin 

(4) Cholecystokinin

Ans.2

----------------------------------

No comments:

Post a Comment