Breaking

पहिली ते दहावी संपूर्ण अभ्यास

पहिली ते दहावी संपूर्ण अभ्यास
चित्रावर क्लिक करा

Wednesday, 16 October 2024

CHEMICAL COORDINATION AND INTEGRATION MCQ

 CHEMICAL COORDINATION AND INTEGRATION

Q1.Destruction of adrenal cortex results in disease known as 

(1) Addison's disease  

(2) Cushing's disease 

(3) Exopthalmic goiter 

(4) Conn's disease

Ans.1

---------------------------------

Q2.Hormone that functions through secondary messenger is 

(1) Glucagon 

(2) Estrogen 

(3) Cortisol 

(4) lodothyronines 

Ans.1

------------------------------------

Q3.Innermost layer of adrenal cortex secretes mainly. 

(1) Aldosterone  

(2) Cortisol 

(3) Androgenic steroids 

(4) Epinephrine 

Ans.3

-----------------------------------

Q4.Epinephrine and norepinephrine are known as  

(1) Antidiabetic hormone 

(2) Gametogenic hormone 

(3) Hypoglycemic hormone 

(4) Stress hormones

Ans.4

----------------------------------------

Q5.All of the following are true for hormone gastrin except  

(1) Acts antagonistically to enterogastrone

(2) Increase secretion of HCI 

(3) Increase secretion of pepsinogen 

(4) Increase secretion of gastric  lipase 

Ans.4

---------------------------------------

Q6.Hyposecretion of which hormone since pregnancy causes stunted growth in humans? 

(1) PRH 

(2) Thyroxine

(3) FSH 

(4) Insulin

Ans 3

---------------------------------

Q7.Nervous system differs from endocrine system because in the former  

(1) Transmission of information is comparatively slower 

(2) Response is comparatively slower 

(3) Response is of longer duration 

(4) Response is limited to only those cells which are innervated by neurons

Ans.4

-----------------------------------

Q8.Which of the following hormone is not synthesized by pituitary gland?

(1) Gonadotropins 

(2) Somatostatin 

(3) Somatotropin 

(4) Prolactin 

Ans.2

--------------------------

Q9.When blood pressure increases, the atrial wall of our heart secretes a peptide hormone called 

(1) ADH 

(2) ACTH 

(3) ANF 

(4) Aldosterone

Ans.3

-----------------------------------

Q10.Travelers who quickly cross several time zones experience jet lag due to disruption of their diurnal rhythm which is caused due to 

(1) Deficiency of thyroxine 

(2) Disruption of activity of pineal gland 

(3) Overproduction of MSH 

(4) Deficiency of thymosin 

Ans.2

--------------------------------

Q11.A person is having problem with calcium and phosphate metabolism in his body leading to thinning of bones. Which of the following should not be administered to treat his condition?  

(1) Calcitonin  

(2) Calcitriol 

(3) Parathormone  

(4) Vitamin-D3

Ans.3

----------------------------------

Q12.Select the odd one among the diabetogenic hormones  

(1) Growth hormone 

(2) Cortisol 

(3) Glucagon 

(4) Insulin 

Ans.4

------------------------------------

Q13.Among the following, select the option which cannot occur due to action of catecholamines

(1) Increase in duration of cardiac cycle 

(2) Lipolysis and glycogenolysis 

(3) Stimulate piloerection 

(4) Increase the rate of respiration 

Ans.1

-----------------------------------

Q14.Degeneration of thymus will lead to 

(1) Hypersecretion of thymosin 

(2) Deficiency of haemoglobin 

(3) Increase in number of mature B-lymphocytes 

(4) Decline of cell mediated immunity 

Ans.4

------------------------------------

Q15.All of the following statements are incorrect except 

(1) Secretin acts on endocrine part of pancreas and stimulates secretion of water and bicarbonate ions 

(2) Leydig cells present in seminiferous tubules and corpus luteum are major target of LH 

(3) Epinephrine, melanin and thyroxine are derivatives of aminoacid tyrosine 

(4) CAMP acts as secondary messenger for aldosterone 

Ans.3

No comments:

Post a Comment