Breaking

पहिली ते दहावी संपूर्ण अभ्यास

पहिली ते दहावी संपूर्ण अभ्यास
चित्रावर क्लिक करा

Thursday, 17 October 2024

CHEMICAL COORDINATION AND INTEGRATION

 

Q16.Select the set of disorders which are caused  to hyposecretion of hormones

(1) Acromegaly and Cretinism 

(2) Exophthalmic goitre and Diabetes mellitus 

(3) Tetany and Cretinism 

(4) Diabetes insipidus and Acromegaly 

Ans.3

----------------------------------------

Q17.Cortisol can perform all the following functions except 

(1) Lipolysis and proteolysis 

(2) Gluconeogenesis 

(3) Immunosuppressive hormone and stimulates erythropoiesis 

(4) Inflammatory response 

Ans.4

---------------------------------------

Q18.Biomolecule considered as an intercellular messenger is 

(1) DNA 

(2) mRNA 

(3) Hormone 

(4) Enzyme 

Ans.3

--------------------------------

Q19.Select the incorrect statement. 

(1) Autonomous nervous system is a part of CNS 

(2) Somatic nervous system is a part of PNS 

(3) Somatic nervous system relays impulses from CNS to skeletal muscles 

(4) Sensory impulses enter spinal cord through dorsal root ganglia 

Ans.1

--------------------------------------

Q20.Glucagon is considered a hyperglycemic hormone because of all except 

(1) Performs glycogenolysis 

(2) Stimulates gluconeogenesis 

(3) Inhibits cellular uptake of glucose 

(4) Acts synergistically to insulin 

Ans.4

-------------------------------------

Q21.Select the odd one w.r.t. hormones of fight or flight. 

(1) Piloerection 

(2) Pupilary dilation 

(3) Decrease in heart rate 

(4) Increase in respiratory rate 

Ans.3

---------------------------------------------

Q22.Underproduction of hormones by adrenal cortex alters carbohydrate metabolism causing acute weakness and fatigue, dehydration and metabolic acidosis. This disease is called 

(1) Addison's disease 

(2) Cushing's syndrome

(3) Conn's syndrome

(4) Adrenal virilism

Ans.1

---------------------------------------

Q23.Read the following sentences carefully and select the Incorrect statement..

(1) Water soluble hormones produce secondary messengers and accelerate biochemical reactions in the cell 

(2) Receptors for fat soluble hormones are Intracellular in location 

(3) Thyroxine hormone with specific intracellular receptor regulates the gene expression 

(4) cGMP is secondary messenger for adrenaline that interacts with intracellular or nuclear receptors 

Ans.4

-----------------------------------------

Q24.Select the incorrect match. 

(1) Simple goitre  - Deficiency of

                                   iodine in diet 

(2) Thymosin     -  Training school of           

                                   T-lymphocytes

(3) Exopthalmic goitre - Grave's 

                                          disease 

(4) Myxedema - Hyperthyroidism

                               during                                  

                            childhoodin males

Ans.4

---------------------------------------------

Q25.If receptor molecule is removed from target organ for hormone action, the target organ will 

(1) Continue to respond but with higher concentration of hormone 

(2) Continue to respond but in opposite way 

(3) Continue to respond without any difference 

(4) Not respond to hormone

Ans.4

------------------------------------------

Q26.Low level of Ca²+ in blood stimulates secretion of 

(1) Parathormone 

(2) Calcitonin 

(3) Thyroxine 

(4) Insulin 

Ans.1

---------------------------------

Q27.A patient of diabetes mellitus excretes glucose in urine even when he is kept on a carbohydrate free diet because initially 

(1) Stored glycogen is metabolised 

(2) Amino acids are catabolised in liver 

(3) Amino acids are discharged in blood stream from liver 

(4) Glycogen from muscles is directly released in the blood stream 

Ans.1

-----------------------------------

Q28.The function of pineal body (melatonin) is to influence 

(1) Regulation of menstrual cycle 

(2) Metabolism 

(3) Pigmentation 

(4) All of these 

Ans.4

---------------------------------------

Q29.The hyposecretion of which hormones leads to loss of sodium and water through urine and low blood pressure? 

(1) Thyrotropic hormones 

(2) Luteotrophic hormones 

(3) Hormones of adrenal cortex 

(4) Hormones of adrenal medulla 

Ans.3

------------------------------------

Q30.Steroid hormones transmit their information by 

(1) Stimulating the receptors present on cell membrane 

(2) Entering into the cell and modifying cellular contents 

(3) Entering into the cell and interacting with nuclear genome 

(4) The help of an intracellular second messenger 

Ans.3

No comments:

Post a Comment