Breaking

पहिली ते दहावी संपूर्ण अभ्यास

पहिली ते दहावी संपूर्ण अभ्यास
चित्रावर क्लिक करा

Friday, 18 October 2024

CHEMICAL COORDINATION AND INTEGRATION



Q31.Read the following statements and choose the correct option. 

(a) Calcitonin regulates the metabolism of calcium 

(b) Oxytocin stimulates contraction of uterine muscles during birth 

(c) Grave's disease is caused by malfunctioning of adrenal gland 

(d) ADH decreases absorption of water and increases the urine production 

(1) (a), (b) & (c) are true, only (d) is false 

(2) Only (a) is true, (b), (c) & (d) are false 

(3) (a) & (d) are false, (b) & (c) are true 

(4) (a) & (b) are true; (c) & (d) are false

Ans.4

--------------------------------

Q32.Which statement is not correct with ADH? 

(1) When the amount of ADH decreases in blood, micturition increases 

(2) Alcohol promotes secretion of ADH, and behaves as antidiuretic substance 

(3) ADH is produced mainly by the supraoptic nucleus which lies above the optic chiasma 

(4) Hyposecretion of ADH results in diabetes insipidus

Ans.2

-------------------------------------

Q33.Identify the pituitary hormone that is predominantly under inhibitory control of hypothalamus. 

(1) GH 

(2) TSH 

(3) Prolactin 

(4) FSH 

Ans.3

-------------------------------------

Q34.All of the following hormones are likely to be present in hypothalamo-hypophyseal portal vein except 

(1) Somatotropin 

(2) Somatostatin 

(3) Somatocrinin 

(4) Prolactin releasing hormone

Ans.1

--------------------------------------

Q35.The hormone that regulates carbohydrate, protein and lipid metabolism, gives ability to cope with stress and is also immunosuppressive in nature is 

(1) Insulin 

(2) Cortisol 

(3) Adrenaline 

(4) Thyroxine

Ans.2

--------------------------------------------

Q36.A drop in blood Na+ content, blood volume or blood pressure or a rise in blood K+ concentration stimulates release of 

(1) Adrenaline 

(2) Aldosterone 

(3) Thyrocalcitonin 

(4) Cortisol

Ans.2

----------------------------------------

Q37.Muscular tetany can be caused by deficiency of 

(1) Thyroxine 

(2) STH 

(3) Parathormone 

(4) ADH 

Ans.3

-------------------------------------

Q38.Thymus in mammals is mainly concerned with 

(1) Regulation of body growth 

(2) Secretion of thyrotropin 

(3) Regulation of body temperature 

(4) Immunological functions 

Ans.4

-------------------------------------

Q39.Renin is a hormone responsible for 

(1) Reduction in blood pressure 

(2) Vasodilation of blood vessels 

(3) Conversion of angiotensinogen to angiotensin 

(4) Stimulation of frequent urination 

Ans.3

-------------------------------------------

Q40.Mark the incorrect statement w.r.t. functions of androgen. 

(1) Regulate the development, maturation and functions of male accessory sex organs 

(2) Play a stimulatory role in the process of spermatogenesis 

(3) Act on central nervous system and influence the male sexual behaviour (libido)

(4) Produce catabolic effects on protein and carbohydrate metabolism 

Ans.4

--------------------------------------

Q41.Chemical composition of hormones includes 

(1) Steroids only 

(2) Proteins only 

(3) Biogenic amines only 

(4) Proteins, glycoproteins, steroids and biogenic amines 

Ans.4

---------------------------------------

Q42.Hypothyroidism in adults and hyperparathyroidism will respectively lead to 

(1) Myxedema and cretinism 

(2) Addision's disease and cretinism 

(3) Myxedema and osteitis fibrosa cystica

(4) Cretinism and osteitis fibrosa cystica 

Ans.3

-------------------------------------

Q43.The excessive secretion of mineralocorticoids independent of Renin-angiotensin-Aldosterone System (RAAS) results in 

(1) Grave's disease 

(2) Addison's disease 

(3) Conn's syndrome 

(4) Cushing's syndrome is 

Ans.3

-----------------------------------

Q44.All of the following are glycoprotein across hormones except 

(1) Thyroid stimulating hormone 

(2) Luteinizing hormone 

(3) Follicle stimulating hormone 

(4) Calcitriol 

Ans.4

-------------------------------------

Q45.Calcitonin does all of the following except 

(1) Retards bone dissolution 

(2) Lowers the amount of calcium and phosphate in the blood 

(3) Lowers calcium in the extracellular fluid

(4) Regulates carbohydrate, protein and fat metabolism 

Ans.4

No comments:

Post a Comment